Cafe Cineast i Sveg är inte som andra caféer.Det är så mycket mer. Det märks på en gång när man kommer in och ser att chokladbollarna är så stora att en tennisboll hade sett liten ut i jämförelse. På en tom filmrulle har Michael Nyqvist skrivit sin autograf samt orden ”världens bästa cafe”. Och efter vårat besök är jag beredd att hålla med.

Det finns inte en enda detalj i caféet som inte är genomtänkt. Det finns två våningar och nedervåningen är inredd som en 60tals diner med små bås och fantastiska lädersoffor. När vi stannar till vid lunchtid är det ganska lång kö och vi beställer lite lunch. Och så frågar vi om det går att sitta på övervåningen, och ja det finns platser där också.
Det är i trappen upp som caféet går från att vara schysst till att vara helt fantastiskt.

Övervåningen är översållad av inredning från olika filmer. I en tidningsartikel läser jag att det mesta är helt autentiskt, alltså den faktiska filmrekvisita. Vad sägs t.ex om en fullt inredd cell med inredning från filmen The shawshank redemption. Fängelsekläderna som hänger på en krok är från filmen. Det är coolt på riktigt.


Det finns mer. Ett skräckrum inrett med en fullskaligdocka av Jason från fredagen den 13nde. Ett svärd från någon film där Arnold håller i det? Conan kanske? Det finns många rum och vi hinner precis ta ett varv innan mackorna kommer.

Sveg är ju lite av ett sånt där ställe som man bara åker igenom på väg norrut från Dalarna. Det finns säkert mängder av anledningar att stanna till förutom Cafe Cineast – men det här cafet är en så häftig upplevelse att om man inte har någon annan anledning att stanna innan, så har man det nu. ÅK HIT!

Och ja, jag köpte en gigantisk chokladboll. Idag tre dagar senare jobbar jag fortfarande på att äta upp den.

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *