Om du tycker om att cykla på stig i skogen så har du antagligen hört talas om Rörbäcksnäs och kanske till och med varit dit. Rörbäcksnäs är den pyttelilla byn med under 200 invånare som lockar över 30 000 turister med sina cykelleder. Hemligheten? Många mil med grym stigcykling.

Vi åkte dit första helgen i september som en liten avslutning på cykelsäsongen. Vi hade hyrt en stuga av en bekant där vi utan problem fick plats åtta personer. Och som vi cyklade.

Första kvällen sparkade vi in ett kort pass bara för att få känna lite på stigarna. Tekniskt utamanande, fint och läckert med solen som var på väg att gå ner över åsarna. Det gav blodad tand inför morgondagen.

Dagen efter stod den längre Vallsjörundan för dagens underhållning. Den slingrar sig genom fin skog, över åsar och längs sjöar i hela 32km. Och det är kul mest hela tiden. Några av stigarna går genom sandiga skogar med flowiga kurvor. Några andra går längs med åsar på tekniskt utmanande partier där det ibland kändes lite väl luftigt. Och med en given rastplats vid just Vallsjön, som gett rundan sitt namn.

Lederna i Rörbäcksnäs omtalas ofta som några av Sveriges bästa singletracks. Och det kan nog stämma. För det är rolig cykling hela tiden. De grusvägar kommer är få och blir nästan till en sorts avslappning innan de roligare stigarna återkommer.

Vi pratade under en stor del av rundan vad vi skulle cykla senare under dagen, men när vi väl kom fram så kände vi oss alla ganska möra så vi avrundade med lite reservdelsshopping i Lindvallen innan vi avslutade dagen med hamburgare och cykelprat.

När du känner att skogarna i Rörbäcksnäs inte räcker till längre så är det 20 minuter till Sälenfjällen och 40 minuter till Trysil. Vi provade båda ställena under samma helg och mer om det kommer i ett annat inlägg.

Lämna en komentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *